ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Η ενασχόληση με την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, την ψυχική έκφραση, καθώς και τη συναισθηματική γαλήνη και ισορροπία, πάντα αποτελούσε βασικό μέρος της ζωής και των αναζητήσεών μου. Οι φίλοι, τα βιβλία, οι τέχνες, οι συζητήσεις, οι εσωτερικοί μου διάλογοι πάντα εμπεριείχαν αυτό το στοιχείο της εξερεύνησης του μυστηρίου της ψυχής. Με γνώμονα την επιθυμία για παραπάνω εξερεύνηση ξεκίνησα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επαφή μου με τις τρεις αυτές επιστήμες που έχουν τόσα κοινά υπήρξε το μεγάλο όφελος από τη φοίτησή μου στη συγκεκριμένη πολυεπίπεδη και πολύπλευρη σχολή. Η αγάπη μου για την Ψυχολογία με έκανε να επιλέξω ως κατεύθυνση σπουδών αυτήν της Ψυχολογίας.
Αφού εργάστηκα πολλά έτη ως φιλόλογος στην ιδιωτική και δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η εσωτερική μου ανάγκη για αναζήτηση νοήματος και προσωπικής εξέλιξης, με οδήγησε στο να βρω τρόπους να αναπτυχθώ περισσότερο ως ύπαρξη, ως επιστήμονας και ως επαγγελματίας. Η αρχή έγινε με μια ετήσια επιμόρφωση στην Ειδική Αγωγή από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αμέσως μετά αποφάσισα ότι θέλω να εμβαθύνω στην επιστήμη της Ψυχολογίας και να συνεχίσω τις σπουδές μου στο πεδίο αυτό.
Ένα τετραετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde της Γλασκώβης (σε συνεργασία με το Institution for Counselling and Psychological Studies – ICPS), που συνδύαζε τον βιωματική με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση, αποτέλεσαν μια εις βάθος ΄βουτιά΄ στον κόσμο της Συμβουλευτικής, της Ψυχολογίας και της Ψυχοθεραπείας. Προχώρησα σταδιακά αποκτώντας το Certificate, στη συνέχεια το Professional Diploma και στο τέλος αποφοίτησα αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο στην Προσωποκεντρική Συμβουλευτική (M.Sc.), όπου και ολοκλήρωσα με διάκριση (distinction). Στη συνέχεια απέκτησα και το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό στην Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία σε συνεργασία με το Ελληνκό κέντρο Focusing. Οι αρχές της ενσυναίσθησης, της αποδοχής και της αυθεντικότητας μπήκαν δυναμικά στη ζωή μου και την επαναπροσδιόρισαν εσωτερικά, επιστημονικά και επαγγελματικά. Σιγά-σιγά άρχισαν να μετατοπίζονται οι επιλογές μου σε σημεία με τα οποία συμφωνούσα ψυχολογικά, ηθικά, πνευματικά και ιδεολογικά περισσότερο. Άλλωστε είναι σημαντικό για εμένα να λειτουργώ ως ολότητα σε κάθε τι που βιώνω. Ο χώρος της Ψυχικής υγείας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον κατεξοχήν χώρο της επιστημονικής και επαγγελματικής μου δράσης. Παράλληλα από το 2016 έως το 2021 είχα τη χαρά να διδάσκω ως λέκτορας Συμβουλευτικής, επόπτρια και συντονίστρια των εργαστηρίων συμβουλευτικής και των βιωματικών ομάδων στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο, στο Master Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με το Παν/μιο του East London. Από το 2021 έως σήμερα συνεχίζω τη συνεργασία μου ως εξωτερικός συνεργάτης του κολλεγίου διατηρώντας συγκεκριμένα μαθήματα και διδακτικές ενότητες.
Θέλοντας να εμβαθύνω στην έννοια του ψυχικού τραύματος, ολοκλήρωσα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα κλινικής επαγγελματικής εξειδίκευσης στο αναπτυξιακό σχεσιακό τραύμα με βάση το Νευροθυμικό Σχεσιακό Μοντέλο (NeuroAffective Relational Model | NARM) από το NARM International και συγκαταλέγομαι στους Certified NARM Therapist Practitioners.
Μένοντας πιστή στις αρχές της διά βίου μάθησης και στην ανάγκη μου για διαρκή επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εξέλιξη, εκπαιδεύομαι στην Εφαρμοσμένη Κλινική Εποπτεία Συνθετικής Προσέγγισης από το Ινστιτούτο Σχεσιακής και Ομαδικής Ψυχοθεραπείας και δύναμαι να εργάζομαι ως συνθετική επόπτρια για φοιτητές και φοιτήτριες Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής, καθώς και νέες και νέους συμβούλους ψυχικής υγείας.
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙΣ
Η Προσωποκεντρική προσέγγιση, που αποτελεί την πιο πυρηνική προσέγγιση σχεδόν σε κάθε πρόγραμμα σπουδών Συμβουλευτικής ανά τον κόσμο, μου έδωσε μια στέρεη βάση και μια ξεκάθαρη σκέψη στο πως να λειτουργώ ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Αυτό το στοιχείο μου έδωσε την ασφάλεια και την ώθηση να εξερευνήσω πολλά ακόμη πεδία που αναπόφευκτα περιλαμβάνει ο χώρος της Ψυχικής Υγείας. Έτσι απέκτησα πολλές εξειδικεύσεις. Οι πιο σημαντικές είναι:
Εξειδίκευση στη συμβουλευτική σε θέματα που αφορούν στο σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου (ομοφυλοφιλία / ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα), κοινωνικό φύλο και έμφυλα στερότυπα μέσα από πολλαπλές επιμορφώσεις (εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εύας Σπίνου, ευρωπαϊκά προγράμματα PARADISO Project και HOMBAT project, Πολύχρωμο σχολείο). Δύναμαι να εργάζομαι με άτομα που θέλουν να διερευνήσουν την ταυτότητά τους είτε χρειάζονται υποστήριξη και ενδυνάμωση στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας και του ρατσισμού, αλλά και βελτίωση των σχέσεών τους με συντρόφους, οικογένεια και κοινωνικό ή επαγγελματικό περίγυρο. (βλέπε αναλυτικά ενότητα : Συμβουλευτική ΛΟΑΚΤΙ+)
Εξειδίκευση στην αντιμετώπιση θεμάτων βίας βασισμένης στο φύλο (SGBV) μέσα από επιμόρφωση από διεθνές προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας (UNHCR). Δύναμαι να εργάζομαι σε οργανισμούς και φορείς για την αντιμετώπιση των θυμάτων έμφυλης βίας. Έμφυλα στερεότυπα, κοινωνικό φύλο.
Εξειδίκευση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην επαγγελματική συμβουλευτική από το Κ.Ε.Α.Ε.Σ. (Κέντρο έρευνας και αξιολόγησης στην επαγγελματική συμβουλευτική) του τομέα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών, καθώς και τον ΕΟΠΠΕΠ. Δύναμαι να εργάζομαι με εφήβους και νεαρά άτομα πάνω στην διερεύνηση των επαγγελματικών επιλογών και ονείρων τους και με ενήλικες πάνω σε θέματα αλλαγής καριέρας, σε ζητήματα που προκαλεί η ανεργία, σε εργασιακές σχέσεις, σε αναζήτηση νέων στόχων και νοήματος μέσα από τη δουλειά, σε εργασιακή εξάντληση (burn out.)
Εξειδίκευση και πιστοποίηση ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στον τομέα της Ψυχολογίας από τον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού). Δύναμαι να εργάζομαι σε εκπαιδευτικούς φορείς (κέντρα Διά βίου Μάθησης, κολλέγια, ΙΕΚ) που μπορούν να επιμορφώσουν ενήλικες σε θέματα που αφορούν στην επιστήμη της Ψυχολογίας.
Εξειδίκευση στην ψυχική υγεία προσφύγων και μεταναστών μέσα από πολλαπλές επιμορφώσεις τόσο από Έλληνες επιμορφωτές όσο και από διεθνές προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία στο χώρο του προσφυγικού και των κρίσεων (Ύπατη Αρμοστεία, Βαβέλ, IOM – Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, CRS, Γιατροί του Κόσμου, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Ερυθρός Σταυρός κ.α.).
Εξειδίκευση στις Τεχνικές Mentoring και Coaching ενδυνάμωσης γυναικών με αναπηρία (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ‘ΕΔΡΑ’ εντός του Ευρωπαϊκού Erasmus+ KA2).
ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Ως εκπαιδευτικός εκτός από το χώρο της εκπαίδευσης εφήβων στον οποίο εργάστηκα πάνω από 15 χρόνια, έχω εργαστεί σε ποικίλα προγράμματα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Μερικά από αυτά είναι το πρόγραμμα «Οδυσσέας» της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας, όπου δίδαξα ελληνική γλώσσα, ιστορία και ελληνικό πολιτισμό σε μετανάστες. Επίσης στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ δίδαξα ποικίλες ενότητες ως εκπαιδεύτρια Ψυχολογίας σε ομάδες ενηλίκων και εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων και σχολικών συντονιστών ασχολήθηκα ως εθελόντρια επιμορφώτρια και συνεκπαιδεύτρια στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ‘HOMBAT PROJECT: «Καταπολεμώντας το ομοφοβικό και τρανσφοβικό bullying στα σχολεία» που διοργανώνεται από τον KMOP σε συνεργασία με το Πολύχρωμο σχολείο. (European Union– Rights, Equality and Citizenship Program).
Στον τομέα της Συμβουλευτικής, έχω ασχοληθεί εθελοντικά ως υπεύθυνη συντονίστρια δημιουργικών ομάδων στην Π.Ε.Ψ.Α.Ε.Ε. (Πανελλαδική Ένωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Ένταξη) σε άτομα με ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες. Εθελοντικά επίσης έχω συνεργαστεί με τα Κέντρα Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού του Υπουργείου Παιδείας και το Γραφείο Διασύνδεσης του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, δουλεύοντας με μαθητές και φοιτητές που χρειάζονταν επαγγελματικό προσανατολισμό και καθοδήγηση.
Τα τελευταία χρόνια της προσφυγικής κρίσης εργάστηκα για τον διεθνή οργανισμό CRS (Catholic Relief Services) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους οργανισμούς παγκοσμίως εδώ και 70 χρόνια στην καταπολέμηση και αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων με δράση σε πάνω από 120 χώρες. Είχα την ευκαιρία να συνεργάζομαι με ιδιαίτερα έμπειρο διεθνές προσωπικό ως επιστημονικά υπεύθυνη και επόπτρια ποιότητας των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ένταξης προσφύγων που διέμεναν στις δομές του οργανισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Βασικοί άξονες της εργασίας μου ήταν οι κώδικες δεοντολογίας και η εφαρμογή τους, οι πολιτικές προστασίας, οι πολύ ευαίσθητες ομάδες με τα θέματα προστασίας και ασφάλειας που προέκυπταν, η δημιουργία και εφαρμογή κανόνων, αρχών και διαδικασιών που θα διευκόλυναν το προσωπικό σε άμεση συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία, ο συντονισμός του προσωπικού που εργαζόταν στο πεδίο και η εποπτεία για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων μέσα από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και κοινωνικοποιητικές δράσεις και διασύνδεση με την ελληνική κοινότητα. Επίσης ήμουν υπεύθυνη της επιτροπής δέσμευσης του προσωπικού, καθώς και της δημιουργίας και διεξαγωγής workshops με θέματα όπως η ενσυναίσθηση και η καλύτερη συνεργασία στον εργασιακό χώρο.
ΣΗΜΕΡΑ
Όπως προανέφερα, ο χώρος της Ψυχικής υγείας αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια τον κατεξοχήν χώρο της επιστημονικής και επαγγελματικής μου δράσης.
Διατηρώ ιδιωτικό γραφείο στο Νέο Κόσμο, όπου εργάζομαι ως ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος ψυχικής υγείας με ενήλικες, γονείς, ομάδες, και με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Συντονίζω τις ομάδες ενδυνάμωσης και ψυχοθεραπείας γυναικών POWER SOUL.
Εθελοντικά στα πλαίσια της συνεργασίας μου με το Πολύχρωμο Σχολείο, ασχολούμαι με την επιμόρφωση εκπαιδευτικών, σχολικών συμβούλων και σχολικών συντονιστών στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος ‘HOMBAT PROJECT: «Καταπολεμώντας το ομοφοβικό και τρανσφοβικό bullying στα σχολεία» που διοργανώνεται από τον KMOP σε συνεργασία με το Πολύχρωμο σχολείο. (European Union– Rights, Equality and Citizenship Program).
Αρθρογραφώ και κάνω ομιλίες και εργαστήρια (workshops) σε σχολεία, οργανισμούς και συνέδρια με ποικίλη θεματολογία σχετική με την Συμβουλευτική και τις εφαρμογές της. Έχω ενεργό συμμετοχή ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας (ΕΠΒΕ).
Τέλος, εδώ και 8 χρόνια διδάσκω ως λέκτορας στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας» του Μητροπολιτικού Κολλεγίου σε συνεργασία με το University of East London, και είμαι συντονίστρια της ομάδας των φοιτητών και επόπτρια των βιωματικών εργαστηρίων του προγράμματος.
Είμαι μέλος των επιστημονικών εταιρειών:
• Ελληνική Προσωποκεντρική και Βιωματική Εταιρεία (ΕΠΒΕ)
• Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής (ΕΕΣ)
• Ευρωπαϊκή Εταιρεία Συμβουλευτικής (European Association for Counselling – EAC)
• Παγκόσμιος Οργανισμός Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής (WAPCEPC)
• Ελληνική Εταιρεία Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΕΛΕΣΥΠ)